Millaista on yrittäjän arki?

Millaista sitten on yrittäjän arki? Tähän ei voidakaan antaa yksiselitteistä vastausta. Yrittäjän arki voi olla niin kovin erilaista riippuen ihan siitä, millaista yritystä yrittäjä pyörittää ja mikä yrityksen tilanne on. Yrittäjyyttäkin on olemassa niin kovin monenlaista. Se voi olla yksityisyrittäjyyttä tai yrittäjyyttä, jossa yrittäjällä on useita alaisia ja suuri vastuu myös alaisten toiminnasta. Yrittäjyys voi olla erittäin mielekäs tapa työllistää itsensä ja mahdollisesti myös muita. Toisaalta se voi olla myös erittäin stressaavaa ja kuluttavaa. Yrittäjä voi menestyä taloudellisesti erittäin hyvin tai kärsiä suurista taloudellisista vaikeuksista. Suuri osa yrittäjistä taitaa sijoittua johonkin tälle välille.

Jos yrittäjä tekee työtä verkossa, tarjoaa tämä työskentelytapa hänelle mahdollisuuden liikkua paikasta toiseen – jopa maasta toiseen – ja kokea samalla runsaasti erilaisia asioita. Tällainen yrittäjyys voi antaa vapauden elää elämäänsä haluamallaan tavalla välittämättä tiukoista normeista tai tietyistä työajoista. Tämän tapainen yrittäjyys saattaa yleistyä tulevaisuudessa, koska samalla tällainen työskentelytapa antaa yrittäjälle mahdollisuuden vaikkapa elää matalan hintatason maassa, jolloin työtä voi tehdä jopa tavallista huomattavasti vähemmän. Tällainen elämä voi olla erityisen antoisaa, jos yrittäjä haluaa nähdä ja kokeilla erilaisia elämäntapoja ja -maita. Yrittäjän arki voi todellakin olla kovin erilaista kuin tavallista työtä tekevän työntekijän!

Harrastuksesta työksi

Osa yrittäjistä on siitä onnellisessa asemassa, että he ovat onnistuneet tekemään harrastuksestaan työn. Tällainen harrastus voi olla vaikkapa koiraharrastus. Koiraharrastaja voi tehdä harrastuksesta työn esimerkiksi alkamalla kasvattaa koiria tai tarjoamalla koirakoulutusta. Toisaalta koiraharrastaja voi toimia myös vaikkapa elämysmatkailualalla tarjoten rekikoira-ajeluja turisteille. Mikäpä sen hienompaa kuin valkoisena hohtava hanki, joka narskuu reen jalasten alla koirien vetäessä rekeä huimaan vauhtiin revontulten leiskuessa ympärillä ja raikkaan ilman huurustaessa hengitystä?

Monesta muustakin harrastuksesta voi tulla työ. Osa bloggaajista on kyennyt työllistämään itsensä blogiharrastuksellaan, josta on pikkuhiljaa tullut bloggaajalle työ. Kovin helppoa bloggaajan työ ei kuitenkaan ole, vaikka moni näin saattaakin luulla. On yllättävän vaikeaa ja aikaa vievää kirjoittaa kiinnostavaa blogia ja pitää lukijoiden mielenkiintoa yllä. Ensinnäkin jo pelkästään lukijoiden löytäminen on haastavaa – onhan erilaisia blogeja tarjolla verkossa pilvin pimein. Kannattaakin miettiä, miten erottua muista ja miten luoda lukijoita kiinnostava blogi. Taitava kirjoittaja voi työllistää itsensä muutenkin kuin bloggaamalla – vaikkapa kirjoittamalla lehtijuttuja tai ihan oikean kirjan. Mahdollisuuksia on monia.

Mistä yrittäjä voi saada tukea?

Yrittäjän arki voi olla haastavaa ja yrittäjän tukipilarit voivat olla harvassa. Yrittäjän kannattaakin pitää hyvää huolta verkostoistaan, jotta se voi saada tarvittaessa niiltä apua esimerkiksi heikkojen taloudellisten aikojen koittaessa. Erilaiset yrittäjien yhdistykset voivat tarjota apua vaikeuksien edessä kamppailevalle yrittäjälle. Kannattaakin verkostoitua rohkeasti muiden yrittäjien kanssa sekä ottaa osaa yrittäjien yhdistysten tarjoamiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Yrittäjäksi ryhtyvän on tärkeää myös varmistaa ennen yrityksen perustamista, että lähipiiri on valmis ryhtymään yrittäjän läheiseksi. Yrittäminen voi olla vaativaa ja se voi vaatia paljon myös yrittäjän lähipiiriltä. On tärkeää myös varmistaa, että on itse todella valmis ryhtymään yrittäjäksi, jolloin on itse viime kädessä vastuussa oman yritystoiminnan onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Tämä vastuu voi olla vapauttavaa mutta se voi olla myös ahdistavaa – jopa musertavaa. Yrittäjältä vaaditaan runsaasti kykyä omaehtoiseen toimintaan sekä itseohjautuvuuteen – yrittäjänä olet itse itsesi johtaja ja ohjaaja.
Yhteenvetona voitaneen sanoa, että yrittäjyyttä on olemassa kovin monenlaista – samoin kuin myös yrittäjiä. Yrittäjä voi luoda harrastuksestaan itselleen yrityksen tai hän voi tehdä työkseen jotakin muuta, minkä osaa erityisen hyvin. Imagon luominen on erityisen tärkeää yritystä perustettaessa. Samoin on erittäin tärkeää arvioida yrityksen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia SWOT-analyysin avulla.